Sessió inaugural de l’any acadèmic – Sessió inaugural de l’any acadèmic Grau d’Antropologia i Evolució Humana, URV-UOC
Dia 3 de juny a les 18 h.
Sala Pi i Sunyer
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona
Antropologia i bé comú (tres històries de camp)
En aquesta taula rodona parlarem des de les diferents vessants de la pràctica antropològica sobre el concepte de “bé comú” i la importància de les formes de cooperació en la història de la humanitat. Des de l’antropologia física ens interessa com s’entén actualment des de la genètica i la cognició la capacitat de cooperació entre els homínids: existeix un gen egoista? Quina importància tenen les neurones mirall en l’organització de la vida social? En Paleoantropologia, com podem inferir comportaments de cooperació i el seu paper en l’evolució de l’espècie humana? Podríem parlar del desenvolupament d’un concepte de “bé comú” ja en la prehistòria?
I quina és la visió de l’antropologia social i cultural? Què ens diuen altres formes d’organització econòmica tradicionals com els béns comunals sobre la noció d’un “bé comú”? Com altres pobles i civilitzacions conceben la relació amb la natura i els recursos naturals? Hi ha alguna relació entre les diferents concepcions de propietat i la idea d’un patrimoni de la humanitat?
Finalment, des de l’antropologia digital i de la contemporaneïtat, què ens aporta la reflexió sobre nous moviments socials inspirats en el programari obert, la cultura lliure i la idea del “procomú” al debat sobre com entendre en el nostre món actual allò comú? Com aquestes diferents mirades ens poden aportar coneixement sobre el bé comú a la pràctica antropològica?
Participen:
Marina Mosquera Martínez, Arqueologia cognitiva, URV-IPHES
Joan J. Pujadas,Antropologia social i cultural, URV-DAFITS
Adolfo Estalella, Antropologia de la ciència i la tecnologia, UOC-IN3
Modera:
Elisenda Ardévol,Estudis d’Arts i Humanitats, UOC
Organitzen: URV, UOC i ICA
Col·labora: IEC
Entrada Lliure / Aforament limitat
Inscripcions: AQUI