Mediaccions. Estudis crítics en cultura, disseny i comunicació en xarxa

CAST / EN

Mediaccions és un grup de recerca interdisciplinari de la Universitat Oberta de Catalunya, dedicat a l’estudi de la cultura i comunicació digital. La nostra visió planteja una reivindicació crítica de la creació col·lectiva i les pràctiques quotidianes en xarxa com a font de coneixement transformador i que contribueix a la comprensió de les formes comunicatives actuals.

Apostem per la interdisciplinarietat i un enfocament metodològic divers i innovador l’eix del qual és l’etnografia i que inclou tant mètodes digitals com altres mètodes basats en l’acció i la participació ciutadana. Treballem en la co-creació de coneixement amb col·lectius, empreses i institucions en projectes de mitjans, storytelling, disseny, art, tecnologia i innovació social.

Aquestes són les nostres línies de recerca en curs:

  • Storytelling experiencial. Investiguem el paper de les històries, els nous formats narratius i formes col·lectives d’storytelling a nivell de disseny, desenvolupament i experiència. Volem observar la centralitat de les narratives des d’una perspectiva social, en diferents àmbits creatius i professionals, com a eix que articula formes expressives i personals, la seva interrelació amb els seus públics, així com la seva potencialitat per a generar imaginaris alternatius i de futurs possibles.
  • Cultura visual i xarxes socials. Investiguem les formes expressives i comunicatives que utilitzen allò visual per a l’elaboració de narratives personals i col·lectives en xarxes. Explorem la potencialitat d’aquestes pràctiques en relació a l’emergència de noves formes d’activisme que promouen el canvi social i les friccions que es produeixen en aquestes xarxes socials en relació a fenòmens com la dataficación i el biaix algorítmic.
  • Open design. Investiguem els límits disciplinaris de el disseny i la seva expansió a altres parcel·les de coneixement i aprofundim en els canvis metodològics, en els processos d’investigació i en el pols polític de la pràctica de el disseny en el segle XXI.
    Estudiem l’impacte d’Internet en el disseny i com aquest ha canviat la forma de producció, distribució i investigació en una societat interconnectada i interdependent.
  • Creativitat i cultura participativa. Estudiem les pràctiques creatives participatives i col·lectives, els seus processos i estructures dins i fora de les indústries culturals i creatives, així com les tensions que es generen en elles. Estudiem laboratoris ciutadans, comunitats i processos autogestionats d’acció cultural.